FAQ - Ofte stillede spørgsmål

HVORFOR KAN JEG IKKE TRÆKKE KRONEN UD?

Hvis du ikke nemt kan trække kronen ud og væk fra kassen, så du kan trække uret op og sætte tiden, har dit ur sandsynligvis en "nedskruet" krone.

De fleste Stührling Original ure er forsynet med en "udtræknings" krone med to “O” ringe, der vil gøre uret vandafvisende ned til 50 meter. Dette er mere end nok for de fleste finere ure, der er beregnet til, når man er fin i tøjet, frem for til hverdagstøj (især for herrer). Nogle af vores ure er lavet, så de kan holde til mere barske og hårde forhold, specielt i forbindelse med dykning. Til disse modeller har vi brugt en "nedskruet" krone så man undgår indtrængen af vand såvel som hårdere forhold i det hele taget.

For at indstille datoen og/eller tiden på et sådant ur (eller hvis uret har et mekanisk selvoptræksværk og skal trækkes op manuelt for at sætte værket i gang), skal du først skrue på kronen, før du forsigtigt kan trække den ud til første eller anden position. For at gøre dette, skal du dreje kronen mod uret, til den springer op. Hvis dit ur har et mekanisk selvoptrækkende værk, skal du have kronen i første position (tættest på kassen, uden at gevindet på kroneakslen er i kontakt med kassen) for at trække uret op og spænde drivfjederen. Når du er færdig med at stille uret og/eller trække det op, skal kronen så trykkes ind igen, og skrues godt fast igen. Alt i alt skulle denne proces ikke kræve de store anstrengelser eller kræfter.

HVORFOR GÅR MIT UR IKKE?

"Hvis dit nye ur tit holder op med at gå, når det er splinternyt og lige kommet ud af æsken, har dit nye ur sandsynligvis et mekanisk selvoptrækkende værk. I de fleste tilfælde vil du kunne se med det samme, hvis dit ur er et automatisk, selvoptrækkende ur ved at se på bagsiden af uret. Næsten alle "automatiske ure" fra Stührling Original leveres med gennemsigtige bagkasser. Bagsiden af uret har krystalglas, hvorigennem værket kan ses. Denne type ur kaldes et "automatisk ur". Det vil sige, at dit nye ur trækker sig selv op (mens du går med det) og at det ikke har et batteri med en computer chip (kvartsur). Når du går med et mekanisk ur, hylder du en hævdvunden kunst og tradition, der daterer over to århundreder tilbage! Kvartsurene kom ikke til før 1970'erne.

Når du går med uret hver dag, vil dit håndleds bevægelser få drivfjederen til at spændes efterhånden, så du ikke behøver at trække uret op yderligere. Men for at få dit automatiske ur i gang, anbefales det, at du trækker det op manuelt ved at dreje kronen med uret nogle omgange, mens det er i den normale position (nedskruede kroner vil skulle løsnes først). Dette vil give drivfjederen indledende energi, så du kan begynde at gå med dit ur. Du bør trække det op, til du føler lidt modstand, mens du passer på ikke at trække drivfjederen "over". Hvis du holder uret op til øret, mens du trækker uret op, vil du høre en mekanisk lyd – det er lyden af drivfjederen, der spændes.

Mens daglig brug af et mekanisk automatisk ur vil holde drivfjederen spændt, vil bevægelsen af den oscillerende del med Stührling logoet (rotoren), der kan ses gennem krystalglasset på bagsiden, ikke generere tilstrækkelig kraft til at trække drivfjederen længere op end et bestemt punkt. Hvis den gjorde det kunne drivfjederen blive overspændt og sætte sig fast. Men den mindste bevægelse af rotoren vil holde drivfjederen trukket op og holde dit ur gående.

De mekaniske værker i Stührling Original ure kan generelt klare at ligge omkring fyrre timer. Det vil sige, at uret, når det er helt trukket op, kan gå i cirka fyrre timer. Hvis dit ur skulle gå i stå, fordi du ikke går med det (hvis du tager det af natten over eller lignende), skal du genindstille tiden og manuelt trække uret op for at få det i gang igen.

Mens det helt sikkert kræver mere omhu og opmærksomhed at gå med et mekanisk ur end med et kvartsur, har det mekaniske automatiske urs renæssance udbredt sig i en grad, der er hidtil uset. Hos StührJing Original er vi meget stolte over at henvende os til et stadigt større segment af markedet, som nu kan påskønne det mekaniske kvalitetsurs lange historie, som er affødt af den rige tradition af en kunst, der går flere hundrede år tilbage!

JEG HAR EN UROPTRÆKKER. HVILKEN RETNING SKAL JEG INDSTILLE DEN TIL?

Du kan godt bruge en mekanisk uroptrækker til dine mekaniske automatiske (selvoptrækkende) ure. Det er en motoriseret enhed, hvor du kan opbevare dine mekaniske automatiske ure og holde dem gående, mens du ikke går med dem. Der er mange forskellige firmaer, der fremstiller disse apparater, og der er mange forskellige typer. (Vi anbefaler ikke nogen bestemt type eller mærke af optrækker, og det er ikke vores mening at antyde, at det er nødvendigt at opbevare dit ur i et sådant apparat.) Mange af de optrækkere, der er på markedet, har en indstillingsmulighed for hvilken retning, man vil have uret til at rotere, enten med uret eller mod uret.

For de mekaniske automatiske værker i Stührling Original ur er det fint, uanset hvilken retning, men vi foreslår, at du indstiller din optrækker til at køre mod uret. Dog vil det ikke skade dit ur, hvis du skulle gå hen og indstille den til at køre med uret.

HVORDAN KAN JEG FORKORTE LÆNKEN PÅ MIT UR?

Et stigende antal af Stührling Original modeller tilbydes med gedigne lænker af rustfrit stål. Disse lænker er alle blevet specielt designet og sammensat af Stührling Original til hver enkelt model. I de fleste tilfælde vil lænken være for stor til de fleste brugere. Det gør vi med fuldt overlæg, så uret kan passe på så mange forskellige håndledsstørrelser som muligt. Desuden er der nogle, der foretrækker en strammere lænke og at gå med uret et stykke oppe ad armen, og der er andre, der kan lide at gå med dem løsere og længere nede på håndleddet.

For at tilpasse din lænke i størrelsen, vil det i de fleste tilfælde være nødvendigt at bringe den ned til en urmager for at få nogle led taget af. Juvelerer er som regel meget dygtige til dette, og det tager ikke lang tid at få det gjort. Mange urmagere vil ændre størrelsen på en urlænke som en service uden at tage noget for det. Andre vil måske tage 50 til 100 kr  for denne service. Urmagere har særlige værktøjer og holdere til at tage led af, og de vil vide, hvordan man giver lænken den rigtige størrelse. Vi anbefaler ikke, at du ændrer størrelsen selv. Men hvis du føler dig eventyrlysten og gerne vil gøre det selv, så skal du tage et ens (eller næsten ens) antal led fra hver side af lænken, så låsen forbliver i midten under håndleddet, så uret er så behageligt at have på som muligt.

HVAD GØR ET UR VANDAFVISENDE?

Der er flere egenskaber, der gør et ur vandafvisende. Den vigtigste er de pakninger, eller O-ringe – der som regel er lavet af gummi, nylon eller teflon, som danner pakninger i de sammenføjninger, hvor krystalglasset, bagkassen og kronen møder urkassen. Hvis uret er en kronograf, vil trykknapperne også skulle være forsynet med pakninger.

Desuden påføres vandafvisende urkasser et tætningsmiddel i form af en hurtigt hærdende væske, der bidrager til at holde vandet ude.

Kassens tykkelse og materiale er også en vigtig faktor for, om det er sikkert at have uret på under vandet. Kassen skal være solid nok til at kunne modstå trykket uden at give efter. Dette vil sige at kassens skal være lavet af rustfri stål, titanium eller et metal af samme styrke. Kasser af rent guld eller guldbelagte kasser af rustfri stål kan godt være vandafvisende, hvis de er tykke nok.

En bagkasse, der skrues fast i stedet for en, man trykker fast, bidrager også til vandtæthed.

En nedskruet krone, som er noget, man almindeligvis ser med dykkerure, vil være med til at forebygge, at vand kommer ind i kassen gennem hullet ved kroneakslen. Når den er skruet ind, danner den en vandtæt lukning i lighed med lukningen mellem et syltetøjsglas og et låg.

DER STÅR VANDAFVISENDE NED TIL 50 METER PÅ MIT UR, MEN IFØLGE FABRIKANTENS ANVISNINGER KAN JEG KUN HAVE DET PÅ, NÅR JEG SVØMMER, OG IKKE NÅR JEG SNORKLER ELLER DYKKER. HVORDAN KAN DET VÆRE?

De forskellige grader af vandtæthed udtrykt i meter er kun teoretiske. De henviser til den dybde, hvorved uret vil holde vandet ude, hvis både uret og vandet er fuldstændig stille. Disse betingelser forekommer selvfølgelig aldrig i svømmerens eller dykkerens virkelige verden. I virkeligheden øger bevægelsen af brugerens arm gennem vandet også trykket på uret betydeligt, så det tilrådes, at man for en sikkerheds skyld kun har uret på i dybder, der er mindre end vist under laboratorietestningen.

HVAD ER DE FORSKELLIGE NIVEAUER AF VANDTÆTHED OG HVAD BETYDER DE I PRAKSIS?

Ure med det laveste niveau af vandtæthed er simpelthen mærket vandafvisende. De kan tåle at blive oversprøjtet med vand, men bør under ingen omstændigheder nedsænkes i vand.

Følgende anbefalinger for brug angives af industri-standarderne:

  • Vandafvisende til 30 meter: Ure med denne rating kan modstå vandsprøjt eller regn eller let svømning, men egner sig ikke til dykning eller til at være under vandet.
  • Vandafvisende til 50 meter: Ure med denne rating er egnet til badning og til nedsænkning i lavt vand.
  • Vandafvisende til 100 meter: Ure med denne rating er egnet til visse svømning- og snorkling aktiviteter.
  • Vandafvisende til 150 meter: Ure med denne rating er egnet til snorkling.
  • Vandafvisende til 200 meter: Ure med denne rating er egnet til fridykning.
  • Dykkerur 150 meter specificeret til opfyldelse af ISO standarder: Ure med denne rating er egnet til scuba dykning.
  • Dykkerur 200 meter specificeret til opfyldelse af ISO standarder: Ure med denne rating er egnet til scuba dykning.
  • Bemærk venligst, at vi ikke anbefaler at svømme eller dykke med dit ur med mindre det har en fastskruet krone (også kaldet en skruelås eller nedskruet krone) og er vandafvisende op til mindst 100 meter.

Det er vigtigt at forstå, at den dybde, der er specificeret på urskiven eller bag på kassen for vandtæthed repræsenterer resultater af prøver foretaget under stabile laboratorieforhold, ikke på åbent hav. Desuden testes vandafvisning målt i atmosfærer (ATM). Hver ATM svarer til 10 meters statisk vandtryk.

HVORDAN BØR JEG PASSE PÅ ET VANDAFVISENDE UR?

For det første anbefales det ikke at have dit vandafvisende ur på under den varme bruser, i sauna, eller i boblebad, heller ikke selvom uret ifølge testningen har den nødvendige vandtæthed. Mange forstår faktisk ikke metallets natur og egenskaber, og de brokker sig blindt til fabrikanter eller forhandlere, når der er et problem med vandtætheden af deres ur. De forstår ikke, at den ekstreme varme kan få metaldelene til at udvide sig i et andet tempo end gummipakningerne. Dette skaber små åbninger, der kan lade vanddråber trænge ind i uret. Pludselige temperaturændringer er specielt barske. Pas på, du ikke hopper i det kolde svømmebassin efter at have haft uret på i det varme boblebad.

Efter du svømmer eller dykker i saltvand, skal du omgående skylle uret med en stråle rent vand. Hvis dit ur har en roterende indfatning, skal du dreje indfatningen flere gange, mens du skyller det. Dette vil forebygge saltophobning under indfatningen eller rust på indfatningen.

Visse kemikalier kan tære på pakningerne og gøre, at de lettere mister faconen. Vand med meget klorin, samt parfume-spray og hårspray er også problematiske, da disse kan ødelægge urkassens sammenføjninger og pakningerne.

Mens uret er under vand og stadig er vådt må du desuden IKKE trykke på nogen af urets knapper. Træk ikke kronen ud, mens uret er under vand. Hvis kassen, glasset eller pakningen er ødelagt på nogen måde, kan det ikke længere garanteres, at uret er vandafvisende. Kondens kan forekomme i ethvert ur og kommer af en pludselig ændring i temperatur (f.eks. når et ur fjernes fra et koldt værelse og flyttes til et varmt værelse eller omvendt). Forekomsten af kondens betyder ikke, at uret ikke vil virke, som det skal, eller at det ikke længere er vandafvisende, men for en sikkerheds skyld skal det serviceres. Batterier i vandafvisende ure bør udskiftes af en fagmand, så de vandafvisende pakninger kan blive tjekket og udskiftet om nødvendigt, ellers er der ikke længere nogen garanti for, at uret er vandafvisende. Det er en god vane at skifte batterilåsen eller pakningerne på bagkassen hver gang batteriet udskiftes.

Som før nævnt er vandtæthed ikke en permanent tilstand. For eksempel kan de pakninger, der sidder omkring kroneakslen, bagkassen og glasset med tiden blive svækket og bør efterses og udskiftes fra tid til anden (af en professionel).

Læderremme kan også gøres vandafvisende. Dog bliver læderremme let beskadiget, hvis de hyppigt udsættes for vand. Derfor bør du, hvis du skal have dit ur på, når du svømmer, overveje at give uret / købe et ur med en metal lænke eller en dykkerrem af nylon eller gummi.

Vandtæthed bør tjekkes mindst en gang om året. Som de fleste fabrikanter foreslår vi, at man tjekker for vandtæthed hver gang bagkassen åbnes, fordi åbning af bagkassen kan løsne pakningerne. Det er derfor, man normalt ikke anbefaler uautoriseret åbning af urets bagkasse, da det vil gøre garantien ugyldig, hvis man gør det. Denne regel gælder endda for et simpelt batteriskift, der foretages af en person, der ikke er sagkyndig.